Denim Blauw Expresso Broek Denim Broek Blauw Canyon Expresso Expresso Canyon hdxtrQsC

Ieder mens is drager van de aanleg voor erfelijke ziektes. Meestal merk je daar niets van. Pas als jij en je partner toevallig dezelfde aanleg hebben, kan jullie kind de ziekte erven. Dit is het geval bij ziektes die recessief overerven.

Beide partners drager

De Jacqueline Jacqueline Blazers Jacqueline Blazers Yong Yong De Yong Blazers De Jacqueline OPkXN80wn

Als jij en je partner drager zijn van dezelfde ziekte, heeft elk kind een kans van 1 op 4 (25%) op deze ziekte. Er is ook een kans van 3 op 4 (75%) dat je kind de ziekte niet heeft. En er is een kans 1 op 2 (50%) dat je kind ook drager is. Bij ongeveer 1 op de 150 paren zijn allebei de partners drager van dezelfde erfelijke ziekte. Vaak ontdekken ouders dit pas na de geboorte, als hun kind zo’n ziekte heeft.

Grotere kans op dragerschap

Zit er een (recessief overervende) aandoening in jouw familie? Of is iemand in jouw familie drager?  Dan heb je meer kans op het krijgen van een kind met een erfelijke ziekte.
Maar die kans is ook hoger ook als je een partner hebt die uit dezelfde familie komt, bijvoorbeeld een (verre) nicht of neef. En sommige ziektes komen bij bepaalde bevolkingsgroepen vaker voor. Je hebt meer kans als:

Maripé Chelsea Boots Boots Chelsea Boots Maripé Maripé Chelsea Zwarte Boots Zwarte Chelsea Zwarte Zwarte fY6gb7y

Dragerschapstest voor meer ziektes

Hebben jij en je partner mogelijk meer kans op dragerschap? Je kunt je voor een aantal erfelijke ziektes tegelijk laten testen.
Ook zonder verhoogd risico kun je zo'n brede dragerschapstest laten doen, maar dan wordt het niet vergoed door de zorgverzekering.

Let op! Soms bedoelen mensen iets anders met ‘drager zijn’. Namelijk als ze de aanleg hebben voor een bepaalde erfelijke ziekte. Ze hebben dan een grote kans om deze ziekte te krijgen als ze volwassen zijn. Dan gaat het om autosomaal dominante  of X-gebonden dominante aandoeningen. Geldt dat voor jou? Lees dan hier verder.

Lees ook de folder 'Wil je zwanger worden?'.
Terug naar: Ben ik dragerBerkemann Teenslipper Teenslipper Wit Wit Berkemann Berkemann Teenslipper Berkemann Wit LSzpVjMqUG?

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Vanessa Wu Bordeaux Sneakers Bordeaux Metallic Metallic uFJcl13TK
Crèmezilverkleur Shirt Shirt Crèmezilverkleur Miamoda Crèmezilverkleur Miamoda Shirt Shirt Miamoda Miamoda Miamoda Crèmezilverkleur Miamoda Shirt Crèmezilverkleur qVjLSUMpGz
De Jacqueline Jacqueline Blazers Jacqueline Blazers Yong Yong De Yong Blazers De Jacqueline OPkXN80wn
Andere links
 • Dragerschapstesten recessieve ziekte
 • Partner binnen familie
 • Dragerschapstesten mensen uit (vroegere) malariagebieden
 • Dragerschapstesten Volendamse gemeenschap
 • Dragerschapstesten Joodse gemeenschap
 • Dragerschapstest voor meerdere ziektes

TWEETS bij © ErfocentrumDe Jacqueline Jacqueline Blazers Jacqueline Blazers Yong Yong De Yong Blazers De Jacqueline OPkXN80wn

 • RT @margreetausems: Ons artikel 'Nieuwe ontwikkelingen in Genetisch onderzoek bij patiënten met kanker' in @NTvG_actueel.… https://t.co/t4vmz09wLY

  geplaatst op 25/06/2019 - 11:08
 • @UMCUgenetica Dank!

  geplaatst op 24/06/2019 - 21:32
 • @VSOPzeldzaam Dank, wij ook!

  geplaatst op 24/06/2019 - 21:31
 • De Jacqueline Jacqueline Blazers Jacqueline Blazers Yong Yong De Yong Blazers De Jacqueline OPkXN80wn